Fasadtvätt innan målning – därför är det en god idé

29 maj 2024 Maja Lindberg

editorial

Att måla om fasaden på ens hus är en av de mest effektiva sätten att förnya dess utseende och öka dess värde. Men för att målningsarbetet ska bli så hållbart och estetiskt tillfredsställande som möjligt är det avgörande att utföra ordentlig förberedelse. En viktig del av denna förberedelse är fasadtvätt. I denna artikel kommer vi att utforska varför fasadtvätt är så viktig och vilka fördelar det ger innan du målar om din fasad.

Vad är fasadtvätt och varför behövs det?

Fasadtvätt är processen att rengöra husets yttre för att ta bort smuts, mögel, alger, färgflagor och andra oönskade föroreningar. Det kan utföras med olika metoder, inklusive högtryckstvätt, kemisk rengöring och mjuk borstning.

Varför behövs fasadtvätt innan målning?

 • För att få bort smuts och föroreningar: Smuts och föroreningar som ackumulerats på fasaden under åren kan skada målningen och göra den mindre hållbar.
 • För att förhindra mögel och alger: Fuktighet och skuggade områden kan leda till mögel- och algtillväxt på fasaden. Att rengöra dessa före målning förhindrar att de återkommer och förbättrar därmed målningens hållbarhet.
 • För att förbättra adhesionen: Målning på en ren yta ger bättre grepp och adhesion för den nya färgen. Smuts och föroreningar kan hindra den nya färgen från att fästa ordentligt, vilket kan leda till flagnande eller flagande färg.
 • För att förhindra skador på målningsytan: Om smuts och föroreningar inte tas bort innan målning kan de blockera porerna i målningsytan och leda till att fukt blir instängd. Detta kan orsaka bubblor, flagnande och sprickbildning i den nya färgen.
 • För att uppnå ett jämnt och professionellt resultat: Genom att rengöra fasaden noggrant innan målning säkerställer du ett jämnt och professionellt slutresultat. En ren yta ger en jämn färgapplikation och en enhetlig färgton över hela fasaden.

Fasadtvätt göteborg

Vilka metoder används för fasadtvätt?

Det finns olika metoder som kan användas för att utföra fasadtvätt innan målning. Här är några av de vanligaste metoderna:

 • Högtryckstvätt: Högtryckstvätt är en effektiv metod för att ta bort smuts, mögel och alger från fasaden med hjälp av högt tryckvatten.
 • Kemisk rengöring: Kemisk rengöring innebär att använda speciella rengöringsmedel och kemikalier för att lösa upp smuts och föroreningar på fasaden.
 • Mjuk borstning: Mjuk borstning innebär att använda en borste och vatten för att skrubba bort smuts och föroreningar från fasaden. Detta är en skonsammare metod som är lämplig för känsliga ytor eller äldre målningar.

Vilken metod som är lämpligast beror på fasadens material, befintliga föroreningar och andra faktorer. En professionell fasadtvättare kan hjälpa till att avgöra den bästa metoden för ditt hus.

Fördelar med att utföra fasadtvätt innan målning

Att utföra fasadtvätt innan du målar om din fasad ger en rad fördelar som gör att målningsarbetet blir mer hållbart och estetiskt tillfredsställande.

 • Förbättrad hållbarhet: Genom att ta bort smuts, mögel och alger från fasaden innan målning förlänger du livslängden på den nya färgen och minskar risken för flagnande eller flagande färg.
 • Ökad färgadhesion: En ren yta ger bättre grepp och adhesion för den nya färgen, vilket minskar risken för att färgen ska lossna eller skala av.
 • Förhindrar skador på målningsytan: Fasadtvätt förhindrar att smuts och föroreningar blockerar porerna i målningsytan, vilket minskar risken för bubblor, flagnande och sprickbildning i den nya färgen.
 • Jämn och enhetlig färgapplikation: En ren yta ger en jämn färgapplikation och en enhetlig färgton över hela fasaden, vilket resulterar i ett mer professionellt och estetiskt tillfredsställande slutresultat.
 • Förhindrar tillväxt av mögel och alger: Genom att ta bort befintliga mögel- och algtillväxtar förhindrar du att de återkommer och håller fasaden ren och fräsch under en längre tid.
 • Ökar husets estetiska värde: En ren och välskött fasad förbättrar husets estetiska utseende och ökar dess värde på fastighetsmarknaden.

Fler nyheter