Klar fönster anpassade för nordiskt klimat

24 maj 2021 william eriksson

Rätt fönster kan vara ett jättelyft för både fasad och byggnad och göra dem mer inbjudande. Men bra fönster är också viktiga för inomhusklimatet och för en mer sund energikonsumtion, vilket inte sällan också har positiv inverkan på fastighetens värde. Särskilt på våra breddgrader där vi är i behov av uppvärmning en stor del av året. 

Har man originalfönster av bra virke och de inte är i för dåligt skick brukar det löna sig att renovera och måla om dem när de blir slitna. Är man ute efter ett bättre energivärde kan man även montera ett extra glas på innerbågen. Men har man däremot fönster av dåligt virke, eller av aluminium eller plast, kan man vinna mycket på att byta ut dem mot klar fönster av nordiskt kärnvirke. Då får man massiva fönsterbågar tillverkade av långsamt växande tall eller kärnfuru av högsta kvalitet, med riktigt lång livslängd.

 

Pris, kvalitet och utseende

Att byta fönster kostar en hel del och för att investeringen ska bli riktigt lönsam är det viktigt att man ser till både kvalitet och utseende. Fönster är lite som fasadens ögon och blir bäst om de passar arkitekturen och den tidsperiod då huset uppfördes. Har man ett äldre hus av typisk nordisk arkitektur blir det troligtvis bäst med spröjsade fönster eller flaggfönster, men är man osäker kan man fråga stadsbyggnadskontoret i sin kommun om råd. 

 

 

Ofta behöver man bygglov för att byta fönster

Man behöver oftast även ett bygglov vid byte av fönster, men ska man återställa en fasad till ursprungsskicket brukar det sällan var några problem att få det. När man vet vilken stil på fönster man vill ha kan man ta in offerter från några olika fönstertillverkare och jämföra priser. Men det är även viktigt att se till kvalitet och hållbarhet och om det ingår någon slags garanti

Fler nyheter