Liten tomte tittar ut genom fönstret

11 oktober 2021 patrick pettersson

“I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut”. Ja, ut från vadå? Det är inte ett titthål i väggen i alla fall. Ni vet ett sådant som man försökte göra in till det andra könets omklädningsrum när man var liten och gick i skolan. Bara för att få se lite naket. Nej, det är inte ett sådant hål som tomten tittar ut från. Naturligtvis tittar tomen ut genom ett fönster. Det är nämligen det man gör med fönster. Tittar ut. Inspekterar vad som finns utanför.

Man kan såklart titta in genom ett fönster också. Men det kan vara ganska laddat, för att inte säga obehagligt. Speciellt om det görs i smyg. Av en sådan där som kallas för fönstertittare. En fönstertittare är ingen man vill ha smygandes runt husknuten direkt. Troligtvis tittar de inte genom fönstret för att de är imponerade av just fönstret. De tittar in för att spionera på vem eller vad som rör sig på insidan. Obehagligt. 

 

Är du en fönstertittare?

Men en fönstertittare kan också vara allt annat än obehaglig. Om du till exempel går runt i en fönsteraffär och tittar på fönster, är du då inte per definition en fönstertittare? Det finns ingen stigmatisering i det där. Ingen tycker det är konstigt om du tittar på eller genom fönstret i en fönsterbutik. Eller på klarfonster.se. Allting handlar om kontexten. Var man gör någonting och av vilken anledning. Det gäller lika mycket för fönster som för någonting annat.

Dessutom kan man ju faktiskt fönstershoppa. Det brukar det kallas när man tittar i skyltfönster utan att faktiskt köpa någonting. Men det är ju även en beskrivning av att köpa fönster. Som man köper hem för att sätta upp i väggen. För att titta ut ur sitt hus vid skogens slut. Om man är en liten tomte. Men annars också förstås. 

Fler nyheter